Kansenkaart ruimtelijk rendement verhogen voor gemengde omgevingen - toestand 2015
Vlaanderen Identifier
be.vlaanderen.omgeving.dataset.geo.f8c63822-76df-4f56-84ad-5e55981edd15.lu_kk_ruimrend_ha_2015
Onderdeel van
be.vlaanderen.omgeving.catalog.geo
Auteur(s)
Vlaamse Overheid - Departement Omgeving - Afdeling Vlaams Planbureau voor Omgeving
Alternatieve Titel
Kansenkaart ruimtelijk rendement verhogen voor gemengde omgevingen - toestand 2015
Collections
Metadata
Toon volledig item recordURI
Type
Dataset
Bron
https://metadata.omgeving.vlaanderen.be/srv/dut/catalog.search#/metadata/61aa6d7b-2b9f-4c6e-a306-cce0520b111f
Identifier
be.vlaanderen.omgeving.dataset.geo.f8c63822-76df-4f56-84ad-5e55981edd15.lu_kk_ruimrend_ha_2015
Beschrijving
De kansenkaart ‘ruimtelijk rendement verhogen voor gemengde omgevingen’ visualiseert Vlaanderenbreed informatie over geschikte locaties voor de verhoging van het ruimtelijke rendement, zoals bedoeld in de strategische visie Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV). De kansenkaart is een kennisbasis die voor beleidsvoorbereiding ingezet kan worden. De kansenkaart toont vanuit een cartografische invalshoek de geschiktheid van een locatie voor rendementsverhoging binnen het bestaand ruimtebeslag en uitsluitend vanuit een Vlaams perspectief. Het is evident dat het gebruik in combinatie moet gebeuren met andere beleidselementen uit het BRV. Bovendien moet ieder rendementverhogend initiatief op maat van de omgeving gebeuren, waarbij rekening dient te worden houden met lokale context, leefomgevingskwaliteit, enzovoort. De kansenkaart maakt abstractie van juridisch-planologische bestemmingszones en beschermingen (of vaststellingen) van erfgoedwaarden.
Deze kansenkaart geldt voor de (her-)ontwikkeling van gemengde omgevingen. Dit wil zeggen bestaand ruimtebeslag waarin een mix van wonen, werken, voorzieningen enz. wordt gerealiseerd. De kansenkaart is niet inzetbaar voor bedrijventerreinen of andere ‘monofunctionele’ inplantingen, of bijzondere functies (bijvoorbeeld een energiecentrale, een motorcrossterrein enz.).
Deze kansenkaart geeft potenties weer via een score op een quasi continue schaal. De scoring gebeurt aan de hand van een GIS-verwerking, waarbij verschillende ruimtelijke criteria met elkaar gecombineerd worden. Deze ruimtelijke criteria zijn een vertaling van een weloverwogen selectie van ontwikkelingsprincipes uit de strategische visie BRV die van tel zijn voor de locatiekeuze van gemengde omgevingen voor wonen, werken en voorzieningen. Deze ontwikkelingsprincipes zijn gecombineerd in een afwegingsdiagram dat de leidraad vormt voor het opstellen van de kansenkaart. De kansenkaart ‘ruimtelijk rendement verhogen voor gemengde omgevingen’ is opgesteld onder de vorm van een rastervormig GIS-bestand en is grotendeels uitgewerkt op een resolutie van 10x10m. Alle gebruikte kaartlagen worden hiervoor verrasterd naar een resolutie van 10x10m en met elkaar gecombineerd. In een finale verwerkingsstap wordt de kansenkaart teruggebracht tot een rastervormige GIS-laag met een resolutie van 1ha door het uitmiddelen van de originele rastercellen op 10x10m resolutie. De finale kansenkaart kan dus helpen om een uitspraak te doen over het verhogen van ruimtelijk rendement binnen het bestaande ruimtebeslag en dit op een detailniveau van 1ha.
Alle details over de methode van opmaak van dit product zijn raadpleegbaar in het technisch rapport: Poelmans Lien, Hambsch Lorenz, Willems Peter, Mertens Geert (2021), Kansenkaart ruimtelijk rendement verhogen & kansenkaart ruimtelijk uitbreiden voor gemengde omgevingen – Technische beschrijving. ( https://archief-algemeen.omgeving.vlaanderen.be/xmlui/bitstream/handle/acd/284242/BeschrijvingKansenkaarten.pdf)
Deze kansenkaart werd samengesteld met gebruik van de meest recente en best beschikbare kaartlagen die begin 2020 voorhanden waren. Niettemin geven de meest dominante inputdata (met name die van de OV-knooppunten en de voorzieningen) de toestand in 2015 weer. Het is evident dat een kansenkaart die gebaseerd is op evoluerende parameters, op zich ook dynamisch van aard is. Zo kan een update ervan ook rekening houden met toekomstige knooppunten, een veranderde waardering van elementen in het fysisch systeem, een wijzigend voorzieningenaanbod of openbaar vervoersaanbod enz.
Onderdelen
Dit item heeft volgende onderdelen
-
Kansenkaart ruimtelijk rendement verhogen voor gemengde omgevingen - toestand 2015
Vlaamse Overheid - Departement Omgeving - Afdeling Vlaams Planbureau voor Omgeving
Dit item is onderdeel van
-
Dataset catalogus geo domein
Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap